vzw HEEMKUNDIGE KRING

St.-Huibrechts-Lille

logolille png

 

Musea

Scan 3

 

 

In het oud-gemeentehuis heeft de Heemkundige Kring twee musea ingericht sinds 1998: een archeologisch museum en een heemkundig museum.

Te bezoeken op afspraak via ons secretariaat of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Archeologisch Museum

Archeologie boek

 

 

 

In 1984 kwam ere-inspecteur Adriaan Claassen met het voorstel om archeologische opgraving te beginnen van een Gallo-Romeinse nederzetting ten zuiden van Sint-Huibrechts-Lille, kadastraal bekend onder de naam "Het Kolisbos". Het enthousiasme was er onmiddellijk. Van bij de start werd er benadrukt dat het niet ging om een schattengraverij, maar het zo nauwkeurig mogelijk in kaart brengen van een nederzetting die ongeveer twee millennia geleden bestond.

 

In 1998 verscheen een tussentijds verslag van deze opgravingen (zie publicatie hiernaast).

 

  Fig. 02

 

In 2016 werd op de Kolis een onderzoek gedaan naar de zogenaamde raatakkers of Celtic Fields.

Zie foto hiernaast: de ingekleurde percelen zijn de raatakkers op de Kolis. (Copyright Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen)

 

 

 

 

Heemkundig Museum

035

 

 

 

Van de Liller mensen kregen we zoveel materieel dat we in 1984 beslisten een heemkundig museum in te richten op de zolder van het oud-gemeentehuis. Dit werd verrnieuwd in 1998. Het museum bestaat uit een zeer oud klaslokaal met alles erop en eraan.

 

 

 

Verder hebben we er een "goei kamer", een oude keuken en een ruimte met allerlei landbouw- en werkhuis-materiaal. Ook is er een ruimte voorzien waar we tijdelijke tentoonstellingen kunnen organiseren.

museum goei kamer

036

049