header4

 

Clara Habraken

Ook Clara HABRAKEN werd 100 jaar


1. gezinsfoto Van HerckHet gezin van Thieu Van Herck en Clara Habraken Boven v.l.n.r. Cécile, Gerda, Harry, Theresia Zittende: Clara Habraken en Thieu Van Herck

Bij het verschijnen van het vorige nummer van Het Liller Heem hadden we dit jaar reeds een tweede honderdjarige in Sint-Huibrechts-Lille: op 14 juli werd Clara Habraken of ‘Clara van de smeed van Lille’ 100 jaar. Zij vierde dit met haar familie in het Woonzorgcentrum Sint-Jozef in Neerpelt.

Volgens een familieverhaal vluchtte Hendrik Habraken (1891-1953), de vader van Clara, bij het begin van de Eerste Wereldoorlog naar Heerlen in Nederland om in de mijn te gaan werken. Zijn vader, Martinus Habraken, was in 1895 gestorven. Als kostwinnende zoon bracht Hendrik geld naar zijn moeder aan de ‘doodendraad’ te Hamont. Volgens een andere getuigenis was hij niet naar Nederland gevlucht omwille van de oorlog, maar was hij al op 15-jarige leeftijd naar Nederland vertrokken om in de mijn te gaan werken. Hij leerde in Benzenrade (deelgemeente van Heerlen) de moeder van Clara kennen, Maria Geertruid Weyers (1894-1978). Martinus logeerde in een soort pension. Maria Geertruid werkte daar als dienstmeisje en zo is de romance ontstaan. Tja en dan kwam de oorlog. In 1919 huwden ze en bleven in Benzenrade wonen, waar de tweeling Caspar en Clara geboren werd in 1921. Na vijf jaar verhuisde het gezin naar Hamont-Lo.

De pastoor kwam naar het gezin om te vragen waarom er geen kinderen meer bijkwamen. Naar ’t schijnt zou vader Habraken toen de pastoor de deur gewezen hebben. Vader Habraken is gestorven in 1953 tijdens een ontploffing in de munitiefabriek van Kaulille.
Clara volgde de huishoudschool. Daarna ging ze in Hamont werken bij “Boerke Spaas” in de Kapelstraat. Het huis staat er nog steeds en is nu een kinderdagverblijf. Bij “Het Boerke” verkocht men allerlei ijzerwaren. Clara hielp mee in het huishouden.

danstent louis meylemans 600danstent Louis MeylemansAls ‘de Mèleman’ (spiegeltent van de familie Meylemans) in ’t dorp was tijdens de kermis dan zei de pastoor vanop zijn preekstoel: “De duivel is weer in ’t dorp!” Maar Clara en Thieu Van Herck gingen daar toch dansen. Vonden zij mekaar omdat ze op dezelfde dag geboren waren?
Op 8 januari 1949 trouwden zij. Ze hebben enkele jaren bij ‘moen Brouwers’ gewoond in de Smeelstraat. De kinderen van moen Brouwers waren leeftijdsgenoten. Thieu en Clara hebben daar veel plezier beleefd.

Ze kochten in 1950 het patronaat of de oude parochiezaal van Sint-Huibrechts-Lille en begonnen er een handelszaak in ijzerwaren. Ze kregen vier kinderen: Cécile, Theresia, Harry en Gerda. Clara deed het huishouden en hielp in de zaak. Het verhaal van de handelszaak Van Herck werd in 2019 uitvoerig toegelicht door Gerard Rabijns in Het Liller Heem(1). Toen er wat meer vrije tijd kwam, gingen Clara en Thieu vaak dansen in het Wilgenhof in Hamont of de Savannah in Bocholt. In 1999 is Thieu gestorven. Clara heeft nog tot op hoge leeftijd alleen gewoond aan de Kaulillerweg. Intussen verblijft zij in het Woonzorgcentrum te Neerpelt. Clara heeft zeven kleinkinderen en negen achterkleinkinderen.
Proficiat met de honderdste verjaardag!

Gerda Van Herck en François Joosten

 habraken

 


(1) G. Rabijns, Metaalwerken en winkel Van Herck alias ‘de smeed’ van Lille: 70 jaar of drie generaties. Het Liller Heem, jg. 37, nr. 3, 2019, blz. 119-132.

 

 

Familie Ieven

1. De naam "Ieven"

1.1 Betekenis en schrijfwijze
Het boek ‘Verklaring van familienamen in België en Noord-Frankrijk’ van professor Frans De Brabandere zegt ons het vol-gende: IEVEN : afgeleid van de Germaanse voornaam IVO.
Als we dan zoeken naar de betekenis van de voornaam IVO vinden we: boog van taxushout, ook ‘ uit veerkrachtig hout gesneden ’.
Er zijn talrijke schrijfwijzen. De spellingsvormen die ikzelf tegenkwam met betrekking tot onze voorouders zijn: YEVEN, EIJVEN, IJVEN, EVEN, HEVEN, IVEN en IEVEN.
Daarnaast bestaan er nog meerdere spellingsvormen maar waar volgens mij de verwantschap onbestaande of ver te zoeken is. (Bijv. Hyvon, Yves, Yvon, Yvoz).

Familie Ras

De Budelse afkomst van de familie Ras
Volgens S.H. Winkelmolen in zijn boek over ‘Budel en Cranendonk’, dat we voor de heemkundige kring van Fons Ras cadeau hebben gekregen, treffen we de familie Ras al een paar eeuwen geleden in Budel aan in de oude schepenboeken. In 1796 was een Johan Peter Ras schepen van Budel. Zijn zoon Peter, geboren in 1793, huwde in 1823 met Elisabeth Engelen uit Leende. Hij had een kuiperij.

Familie Plessers

Plessers familiefotoFamiliefoto Plessers-Leen in 1924

 

De interesse voor stamboomkunde is de laatste jaren enorm toegenomen. Mensen zoeken naar hun voorouders en alzo is stamboomonderzoek een spannende bezigheid.

De familie Plessers is een van de bekende familienamen in Noord-Limburg. We komen ze tegen in Kleine-Brogel (bakermat) – Kaulille – Overpelt – Neerpelt – Peer – Wijchmaal – Eksel – Grote-Brogel – Achel en sinds 1925 ook in Sint-Huibrechts-Lille.

Veel mensen in deze gemeenten hebben een familieband met de Plessers, denken we maar aan de families Voets – Leen – Palmans – Custers – Lehaen – Essers – Driesen – Thijs – Cuyvers – Grobben – Gielen en Stalmans. Allemaal families die hun stempel gedrukt hebben en nog doen, op het dorpsleven in deze gemeenten.


 

Familie Loos

 

Loos 3de gen Margo Lieve Jef Anneke Vanherck Jan Stijn

De naam Loos is een patroniem uit Lodewijk of Louis en deze familie, die afkomstig is van Peer, woont al sinds 1900 in Sint-Huibrechts-Lille.

We zijn erin geslaagd om twaalf generaties Loos terug te vinden en in de genealogie wordt onder een generatie verstaan: de opeenvolging van ouders, kinderen, kleinkinderen enz. Dus de ouders zijn een generatie en hun kinderen weer een andere.

Hoe ga ju nu te werk als je een stamboom wilt maken?


Heemkundige Kring St.-Huibrechts-Lille
p/a Lille Dorp 30
3910 Sint-Huibrechts-Lille

 


RPR 0415444169
Ondernemingsrechtbank Antwerpen
Afdeling Hasselt